Καλέστε μας στο: 211 31 12 111
Αρχική / Συμβουλές / Επιλέγοντας το κατάλληλο παιδικό ποδηλατάκι!

Επιλέγοντας το κατάλληλο παιδικό ποδηλατάκι!

See all advice
Επιλέγοντας το κατάλληλο παιδικό ποδηλατάκι!

Το να μάθει το παιδάκι σας ποδήλατο έχει πολλαπλά οφέλη, όπως το ότι είναι μια εξαιρετική αφορμή να περάσει χρόνο έξω από το σπίτι αλλά και να διασκεδάσει. Πως θα διαλέξετε; Σας έχουμε μερικές πρακτικές συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει το παιδάκι σας ένα ποδήλατο;

 

Κάθε παιδάκι έχει το δικό του ρυθμό και τις δικές του διαφορετικές ανάγκες.  Κάποια παιδάκια ξεκινούν το περπάτημα όταν φτάσουν στα πρώτα τους γενέθλια και άλλα αργότερα. Γι' αυτό είναι δύσκολο κανείς να θέσει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο έπειτα από το οποίο το παιδί σας θα είναι έτοιμο για το πρώτο του ποδήλατο.

 

Ανεξάρτητα από τις προτάσεις κάθε κατασκευαστή αναφορικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή ή από ποια ηλικία και μετά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ποδήλατο, το κριτήριο που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι οι ατομικές δυνατότητες και το επίπεδο ανάπτυξης του δικού σας παιδιού.

 

Ένα νηπιάκι ωστόσο θα πρέπει να είναι σε θέση να περπατά με αυτοπεποίθηση και άνεση και να διατηρεί την ισορροπία του.

 

 

 

Επιλέγοντας το κατάλληλο ποδήλατο

 

Εξαρτάται από τις προσδοκίες και τις ανάγκες τόσο τις δικές σας όσο και του παιδιού σας. Οι τρεις διαθέσιμες επιλογές τα παιδικά αμαξίδια ή παιχνίδια ίππευσης, τα τρίκυκλα ποδήλατα ή τα ποδηλατάκια ισορροπίας.

 

Πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά κάθε επιλογής!

 

Τα παιδικά αμαξίδια ή παιχνίδια ίππευσης - όπως μια κούνια με ρόδες - διαθέτουν συνήθως μεγάλο κάθισμα, απλά χερούλια και το παιδάκι σας μπορεί να το κινεί σπρώχνοντας τα πόδια του στο έδαφος.

 

Τα τρίκυκλα ποδήλατα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ξεκινήσετε, καθώς ορισμένα είναι κατάλληλα από 9 μηνών και άνω, όπως το EASYTWIST που κοιτά και προς τα πίσω. Οι λόγοι για τους οποίους τα τρίκυκλα είναι μια ιδανική πρώτη επιλογή είναι ότι:

  • Το παιδί νιώθει ασφάλεια και σταθερότητα
  • Έχει τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί σιγά σιγά, καθώς ξεκινούν έχοντας χερούλι που επιτρέπει στον γονιό να τα «οδηγεί» και εξελίσσονται σε ανεξάρτητα τρίκυκλα με πετάλια ή χωρίς.

 

 

Τα ποδηλατάκια ισορροπίας προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της ισορροπίας του παιδιού. Είναι ιδανικά για παιδάκια που όχι μόνο περπατούν αλλά και τρέχουν. Η εκπαίδευση σε ένα ποδήλατο ισορροπίας θα δώσει στο παιδάκι σας την αυτοπεποίθηση και την άνεση που χρειάζεται ώστε να κάνει πιο εύκολα τη μετάβαση σε ένα μεγαλύτερο ποδήλατο με πετάλια και βοηθητικές – αφαιρούμενες- ρόδες.

Επιλέγοντας παιδικό ποδηλατάκι με βάση το ύψος του παιδιού.

 

Το βασικό κριτήριο το οποίο πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι τα πόδια του παιδιού σας πρέπει να μπορούν να ακουμπούν με άνεση στο έδαφος, όταν είναι πάνω στο ποδήλατό του, εκτός αν πρόκειται για ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες.

 

Συνήθως η επιλογή βασίζεται σε έναν συνδυασμό του ύψους και της ηλικίας του παιδιού αλλά και των κατάλληλων τροχών του ποδηλάτου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις ξεχωριστές σωματικές δυνατότητες του παιδιού σας, καθώς κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό.

 

Τι είδους σκελετό πρέπει να έχει το ποδήλατο που θα διαλέξω;

 

Αυτό εξαρτάται από το ύψος του παιδιού ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τη δυνατότητα του παιδιού να ανέβει με άνεση στο ποδήλατο.  Καλό είναι να προτιμήσετε ένα ποδηλατάκι με χαμηλότερο σκελετό, ώστε να είναι ευκολότερο για το παιδί να ανεβοκατεβαίνει.

 

Στα ποδηλατάκια ισορροπίας θα βρείτε ξύλινους και μεταλλικούς σκελετούς. Ποια είναι η διαφορά;

 

 

 

Τα ποδηλατάκια με ξύλινο σκελετό είναι εξαιρετικά ελαφριά, με λείες επιφάνειες και απολύτως σταθερά (όπως το UNIQ και το RUNNER).

 

Επίσης, είναι συνήθως διακοσμημένα με υπέροχα σχέδια που τα κάνουν να ξεχωρίζουν!

 

 

 

Εξαιρετικά δημοφιλή είναι όμως και τα ποδηλατάκια ισορροπίας με μεταλλικό σκελετό. Η διαφορά τους σε σχέση με τα ξύλινα είναι κυρίως στον σχεδιασμό, καθώς διαθέτουν μια πιο «καθαρή» και σπορ εμφάνιση – όπως το βραβευμένο GOSWIFT.

Είναι συνήθως εξοπλισμένα με λαστιχένιους τροχούς με ανθεκτικό αφρό και σε ορισμένες περιπτώσεις οι τροχοί τους διαθέτουν και ειδικό σχέδιο το οποίο αφήνει χαριτωμένα σημάδια στην άμμο ή το χώμα.

 

Εμείς σας προτείνουμε τα RAPID & 2WAY NEXT!

 

Τι μέγεθος τροχών πρέπει να επιλέξω;

 

Τα μεγέθη των τροχών ξεκινούν από τα 30,5 cm(12 in) για παιδάκια που έχουν ύψος περίπου 1 μέτρο. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο μεγαλύτεροι πρέπει να είναι και οι τροχοί. Άλλα μεγέθη είναι από 35,5 – 61 cm (14-24 in). Οι μεγαλύτεροι τροχοί των 61cm (24in) είναι σχεδιασμένοι για παιδιά με ύψος 130-145 cm.

Τι άλλο αξίζει να προσέξετε

 

Αν το ποδηλατάκι που θέλετε να αγοράσετε έχει πρόσθετα αξεσουάρ όπως τσαντάκι για απαραίτητα ή κουδούνι, αξίζει να το προτιμήσετε.

 

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσετε και στο βάρος του ποδήλατου. Ένα ελαφρύ ποδηλατάκι θα επιτρέψει όχι μόνο σε εσάς αλλά και το παιδάκι σας να το μεταφέρετε όπου πάτε με μεγάλη ευκολία – όπως για παράδειγμα το Cutie με βάρος μόλις 1,8kg!

 

Ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό , στο οποίο πρέπει να δώσετε σημασία, είναι η δυνατότητα «περιορισμού» του τιμονιού του εντός συγκεκριμένου εύρους. Αυτό εξασφαλίζει πως το παιδάκι σας δεν θα μπορεί να κάνει απότομες κινήσεις δεξιά-αριστερά, διασφαλίζοντας την ασφάλειά του. Ποδηλατάκια όπως το Fly Plus  - όπως και τα περισσότερα ποδηλατάκια που θα βρείτε στην Kidscom – διαθέτουν αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό.

 

Σημαντικά είναι και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το ποδήλατο, όπως και η σταθερότητα και η αντοχή του. Ελέγξτε επίσης, αν υπάρχουν στοιχεία που εξέχουν και μπορεί να είναι επικίνδυνα.

 

Εκείνο στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσετε είναι ένα κράνος για το παιδάκι σας. Χωρίς αυτό οι ποδηλατάδες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Γιατί; Το κράνος θα το προστατέψει από τραυματισμούς στο κεφάλι στην περίπτωση που πέσει, ενώ παράλληλα θα το προστατέψει και από τον ήλιο!

 

Μερικά τελευταία tips!

1

Πρώτη προτεραιότητα σας πρέπει πάντα να είναι η ασφάλεια. Το κράνος, όπως αναφέραμε ήδη, είναι βασικό πριν το παιδάκι σας ανέβει στο ποδηλατάκι του.

2

Σημαντικό είναι και το που θα δοκιμάσετε τις πρώτες σας βόλτες. Αν έχετε κήπο, αυτό είναι το ιδανικό μέρος! Σε διαφορετική περίπτωση επιλέξτε ένα γνώριμο μέρος, όπου η επιφάνεια είναι  - κατά προτίμηση- όσο πιο ομαλή γίνεται.

3

Μην πιέσετε το παιδάκι σας, καθώς αυτό μπορεί να το αποθαρρύνει. Το ποδήλατο πρέπει να αποτελεί για εκείνο πηγή διασκέδασης και χαράς. Αφήστε το να πάρει το χρόνο του, ενθαρρύνοντάς το σε κάθε βήμα.

4

Οπλιστείτε με υπομονή και χαμόγελο. Η θετική σας διάθεση θα κάνει μεγάλη διαφορά για το παιδάκι σας.

Διασκεδάστε το!

Newsletter

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας