Καλέστε μας στο: 211 31 12 111
Αρχική / Συμβουλές / Διαλέγοντας τα σωστά γυαλιά ηλίου για το μικρό σας!

Διαλέγοντας τα σωστά γυαλιά ηλίου για το μικρό σας!

See all advice
Διαλέγοντας τα σωστά γυαλιά ηλίου για το μικρό σας!

Τα ματάκια των παιδιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον ήλιο. Εκτός από το καπέλο, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο σε κάθε σας έξοδο – ειδικά το καλοκαίρι – ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πως όμως θα κάνετε τη σωστή επιλογή;

 

Η ερώτηση που κάνουν πολλοί γονείς είναι: Χρειάζεται πραγματικά γυαλιά ηλίου το μωρό μου; Η απάντηση είναι ναι! Τα μάτια των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητα από αυτά των ενηλίκων και η εξήγηση είναι απλή. Οι φακοί, που προστατεύουν από τις ακτίνες UV δεν έχουν ακόμα σχηματιστεί στα πολύ μικρά παιδάκια. Γι’αυτό όταν τα ενοχλεί το ήλιος κοιτούν αλλού.

 

Όταν ένα παιδάκι είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, εκτίθεται στις ακτίνες UVA γιατί ανοιγοκλείνει στα βλέφαρά του λιγότερο συχνά από έναν ενήλικα, ενώ οι φακοί των ματιών είναι σχεδόν διάφανοι και η κόρη του ματιού πιο μεγάλη. Γιάυτό το 60% έως 90% των ακτίνων UVA και το 25% έως 50% των ακτίνων UVB φτάνουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ερεθισμούς, επιπεφυκίτιδα ή ακόμα και κερατίτιδα (κάψιμο του κερατοειδούς χιτώνα).

 

Φυσικά αυτά τα προβλήματα δεν δημιουργούνται άμεσα αλλά έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Επίσης, οι υπεριώδεις ακτίνες επιτίθενται και στο πολύ ευαίσθητο και λεπτό δέρμα στα βλέφαρα.

Έτσι, ένα ζευγάρι γυαλιά θα προστατέψει τα ματάκια του αλλά και θα συνηθίσει να τα φοράει κάθε φορά που έχει ήλιο.

 

 

Ποια είναι τα standards που πρέπει να έχω υπόψη μου;

 

Το βασικότερο από όλα είναι πως δεν φιλτράρουν όλα τα γυαλιά ηλίου τις ακτίνες UV στο 100%. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γράφουν πάνω, ενώ το CE standard δεν εξασφαλίζει από μόνο του το 100% φιλτράρισμα των ακτίνων UV.

Το standard πρέπει να είναι το EN.ISO-12312-1 το οποιο περιλαμβάνει προβλέψεις και ειδικές προδιαγραφές που απαιτούνται αναφορικά με την ασφάλεια.

 

 

Η επιλογή της κατηγορίας δεν σχετίζεται με το φιλτράρισμα των ακτίνων UV.

 

Κατηγορία 1 – Χαμηλή προστασία, ελαφρά φιμέ φακοί. Ιδανικά για συννεφιά ή για αισθητικούς λόγους. Επιτρέπουν το φως να περάσει σε ποσοστό μεταξύ 43% και 80%.

 

Κατηγορία 2 – Μέση προστασία, ελαφρά φιμέ φακοί κατάλληλοι για μέση ηλιοφάνεια. Επιτρέπουν το φως να περάσει σε ποσοστό μεταξύ 14% και 43%.

 

Κατηγορία 3 – Ισχυρή προστασία, φιμέ φακοί για υψηλή έκθεση στο φως, κατάλληλοι για τη θάλασσα και το βουνό, καθώς επιτρέπουν το φως να περάσει σε ποσοστό μόλις 8% έως 17%.

 

Κατηγορία 4 – Απόλυτη προστασία, εξαιρετικά φιμέ φακοί κατάλληλοι για συνθήκες πολύ έντονης ηλιοφάνειας ή για προστασία έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Επιτρέπουν το φως να περάσει σε ποσοστό μόλις 3-8%. 

 

Τι σχήμα να επιλέξω;

 

Η μορφολογία του προσώπου των παιδιών είναι πολύ διαφορετική από των ενηλίκων. Για τον λόγο αυτό τα γυαλιά ηλίου της Beaba δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση απλή μικρογραφία γυαλιών για ενήλικες.

 

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να προσέξετε είναι ο σκελετός να είναι καμπυλωτός και να καλύπτει απόλυτα τα μάτια του παιδιού. Το ύψος των φακών θα πρέπει να μην επιτρέπει στο μάτι να βλέπει πέρα από τον σκελετό.

 

Και επειδή τα παιδάκια μας είναι πάντα περιπετειώδη, μια καλή ιδέα είναι και οι ελαστικοί ιμάντες.

 

Το σημαντικότερο είναι να μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους. Αυτό σχετίζεται με τη μύτη του παιδιού, η γέφυρα της οποίας δεν έχει ακόμα πλήρως σχηματιστεί. Βεβαιωθείτε ότι ο σκελετός των γυαλιών διαθέτει χαμηλή και ελαστική γέφυρα ώστε να προσαρμόζεται σωστά στη μύτη του μικρού σας.

Ελέγξτε ότι δεν πιέζουν τους κροτάφους του παιδιού ή τη μύτη του και ότι το βάρος τους είναι ενιαία μοιρασμένο: 80% του βάρους τους σκελετού επιβαρύνει συνήθως τη μύτη.

 

Η τελική σας επιλογή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το παιδάκι σας.

 

Ποιο χρώμα να διαλέξω;

 

Το μικρό σας, για να φορέσει τα γυαλιά του και να τα κρατήσει θα πρέπει να του αρέσουν.

 

Γι’αυτό στην Kidscom σας έχουμε διαφορετικά χρώματα και σχέδια για να διαλέξετε.

 

Από παστέλ χρώματα μέχρι πιο έντονα σίγουρα θα βρείτε εκείνο που θα του ταιριάξει καλύτερα.

1
Αν το παιδάκι μου δεν θέλει να τα φορέσει;

Για να συνεχίσει να φοράει τα γυαλιά του το μικρό σας θα πρέπει να μην το περιορίζουν. Για το λόγο αυτό η άνεση είναι εξαιρετικά σημαντική.

 

Υπάρχουν φυσικά και κάποια «κόλπα» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως το να φορέσετε γυαλιά ηλίου στα αγαπημένα του λούτρινα παιχνίδια ή να παίξετε «κάνω ότι κάνει η μαμά και ο μπαμπάς».

 

Το παιδάκι σας είναι πανέξυπνο. Δείξτε του τη διαφορά ανάμεσα στο να φοράει γυαλιά στον ήλιο και να μην φοράει, όταν θα βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Θα καταλάβει αμέσως τη διαφορά και θα νιώσει πιο άνετα φορώντας τα γυαλιά του.  Και σιγά-σιγά θα γίνουν το αγαπημένο του αξεσουάρ!

Newsletter

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας