Καλέστε μας στο: 211 31 12 111
Αρχική / Συμβουλές / Υφασμάτινες Πάνες - Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Υφασμάτινες Πάνες - Όλα όσα θέλετε να μάθετε

See all advice
Υφασμάτινες Πάνες - Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Διαβάζετε πολλά και θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις υφασμάτινες πάνες; Σας έχουμε όλες τις απαντήσεις!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΗΣ ΠΑΝΑΣ;
Ολοένα και περισσότεροι γονείς σήμερα επιλέγουν τις υφασμάτινες πάνες για το μωράκι τους. Γιατί; 

ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
Επιλέγοντας υφασμάτινες πάντες μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερα από 700€ γιατί μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και στο δεύτερο παιδάκι σας. Ακόμα και με τη χρήση μιας και μοναδικής υφασμάτινης πάνας την ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική η οικονομία που θα κάνετε!

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ
Οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες πάνες είναι φτιαγμένες από υπεραπορροφητικά υφάσματα σε αντίθεση με τα χημικά gel τα οποία μπορεί κανείς να βρει στις πάνες μιας χρήσης. Το γεγονός αυτό μειώνει τους ερεθισμούς στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας. Έρευνες* έχουν δείξει ότι με τη χρήση της υφασμάτινης πάνας το μωράκι σας έχει 5 φορές λιγότερες πιθανότητες να υποφέρει από ερεθισμούς σε σχέση με τη χρήση της παραδοσιακής πάνας μιας χρήσης.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι πάνες μιας χρήσης, λόγω του gel που περιέχουν δίνουν την αίσθηση ότι το μωράκι σας είναι στεγνό ενώ στην πραγματικότητα είναι βρεγμένο. Έτσι, μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις αλλαγές της πάνας.
Οι ερεθισμοί αυτοί μπορεί να προκληθούν από μια σειρά από αιτίες όπως όταν το μωράκι σας είναι άρρωστο και υποφέρει από διάρροια, όταν βγάζει δοντάκια, από αλεργείες που προκαλούνται από τροφές, αντίδραση του δέρματος σε βρεφικά προϊόντα περιποίησης όπως μωρομάντηλα και κρέμες και πολλά περισσότερα.
Νηπιάκια που φορούν υφασμάτινες πάνες συνήθως εκπαιδεύονται στη χρήση της τουαλέτας έως και 6 μήνες νωρίτερα** από εκείνα που φορούν πάνες μιας χρήσης, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.

Σίγουρα έχετε απορίες! Ας δούμε μαζί κάποιες από τις πιο συνηθισμένες!

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ;
Οι υφασμάτινες πάνες είναι πανεύκολες στη χρήση. Είναι σχεδιασμένες ώστε η τοποθέτηση και αφαίρεσή τους να γίνεται γρήγορα ενώ τα υφάσματα τους εξασφαλίζουν ότι θα πλυθούν αποτελεσματικά και θα στεγνώσουν γρήγορα.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ;
Οι μοντέρνες υφασμάτινες πάνες είναι πολύ μικρότερες σε όγκο από τις παλιότερες και ελάχιστα μεγαλύτερες από τις πάνες μιας χρήσης. Επιπλέον, όταν μια πάνα μιας χρήσης βραχεί μεγαλώνει σε μεγεθος.

ΠΟΣΕΣ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ;
Ο αριθμός εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες, ο βασικότερος των οποίων είναι αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πάνες εξ’ολοκλήρου στο μωράκι σας ή περιοδικά. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να χρησιμοποιούν υφασμάτινες πάνες μόνο όταν βρίσκονται στο σπίτι με το μωράκι τους και πάνες μιας χρήσης όταν είναι έξω.
Επιπλέον θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πόσο συχνά σκοπεύετε να πλένετε τις πάνες, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε αρκετές για να τις αλλάζετε. Συνήθως, οι χρησιμοποιημένες υφασμάτινες πάνες πλένονται κάθε 2-3 μέρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΣ;
Πριν χρησιμοποιήσετε τις υφασμάτινες πάνες σας βεβαιωθείτε ότι τις έχετε πλύνει τουλάχιστον μια φορά πριν τις χρησιμοποιήσετε. Οι πάνες σας θα γίνουν ακόμα πιο απορροφητικές μετά τα πρώτα πλυσίματα.
Σας προτείνουμε να τις πλύνετε την πρώτη φορά σε θερμοκρασία έως 60°C (συνίσταται το πλύσιμο στους 40°C) χρησιμοποιώντας ένα μη βιολογικό απορρυπαντικό. Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορροφητικότητα της πάνας.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΩ ΠΑΝΑ ΣΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ;
Ακριβώς με την ίδια συχνότητα που θα αλλάζατε πάνα και αν ήταν μιας χρήσης. Κάθε πάνα που φοράει το μωρό σας θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 2-4 ώρες, αν και η συχνότητα εξαρτάται από το ίδιο το μωρό σας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ;
Εννοείται! Οι υφασμάτινες πάνες είναι εξίσου αξιόπιστες με τις πάνες μιας χρήσης και είναι ιδανικές ειδικά όταν το μωράκι σας αρχίζει να κοιμάται καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε και ένα ενισχυτικό πάνας ώστε να μεγιστοποιηθεί η νυχτερινή απορροφητικότητα!

ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΞΩ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;
Ετοιμάστε την τσάντα με όλα τα απαραίτητα και με αρκετές πάνες. Όταν αλλάξετε το μωράκι σας απλά αποθηκεύστε σε μια αδιάβροχη τσάντα ή σακούλα τη λερωμένη πάνα. Όταν φτάσετε στο σπίτι απλά βάλτε την στο πλυντήριο! Απλό!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ NAPPY LINERS ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ;
Τα Nappy liners (ή αλλιώς «προστατευτικές λωρίδες») βοηθούν στην περίπτωση που η πάνα είναι πολύ λερωμένη. Μόλις το μωράκι σας είναι έτοιμο για αλλαγή απλά τις αφαιρείτε και τις πετάτε.

ΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΣ;
Για να παρατείνετε το χρόνο χρήσης σας προτείνουμε να τις πλένετε συχνά στους 40°C και να τις απλώνετε. Το πολύ συχνό πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη χρήση στεγνωτηρίου μπορεί να προκαλέσει πρόωρη μείωση της αποτελεσμάτικότητας της πάνας σας. Μην ξεχνάτε ποτέ να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες φροντίδας!

 * Πηγές: Br J Gen Pract, 1997 Aug: 47 (421): 493-7 Getting to the Bottom of Nappy Rash, University of Bristol.
** According to anecdotal evidence babies who wear reusable nappies potty train up to 6 months earlier than babies who wear disposables.
† Environment Agency Lifecycle Assessment for Disposable and Reusable Nappies in UK, 2008.
Newsletter

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας