Καλέστε μας στο: 211 31 12 111
Αρχική / Συμβουλές / Τι είναι το i-Size

Τι είναι το i-Size

See all advice
Τι είναι το i-Size

Τι είναι το i-Size;
Το i-Size (ECE R129/00) ένα νέο Ευρωπαϊκό πρότυπο για καθίσματα αυτοκινήτου, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο 2013. Το i-Size λειτουργεί συπληρωματικά προς το πρότυπο R44/04, ωστόσο έχει αρκετές διαφορές με αυτό.

Ποιός δημιούργησε το i-Size;
Το πρότυπο i-Size δημιουργήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (UNECE), που προωθεί την πανευρωπαϊκή εφαρμογή πολιτικών και κανόνων.

Που θα ισχύσει το i-Size;
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες

Πως προστατεύει τα παιδιά μας;
Οι κανονισμοί του i-Size περιορίζουν τον κίνδυνο λανθασμένης εγκατάστασης του καθίσματος και απαιτούν οπίσθια τοποθέτηση έως τους 15 μήνες. Επιπρόσθετα, με το i-Size δημιουργήθηκαν τα πρώτα πρότυπα ελέγχου για πλευρική προστασία, που ενισχύουν την προστασία του αυχένα και του παιδιού.
Το i-Size χρησιμοποιεί τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες κούκλες δοκιμών, που λέγονται «Q». Διαθέτουν όχι μόνο εξελιγμένη τεχνολογία αισθητήρων που βελτιώνουν την ευαισθησία τους αλλά περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερους αισθητήρες σε ευαίσθητα μέρη του σώματος (κεφάλι, αυχένα, θώρακα και τη λεκάνη). Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, επιτρέποντάς στις εταιρίες κατασκευής να σχεδιάζουν καλύτερα καθίσματα.
Επιπλέον, με το i-Size, η καταλληλότητα χρήσης ενός καθίσματος κρίνεται με βάση το ύψος του παιδιού και όχι το βάρος του, γεγονός που εξασφαλίζει τη σωστή επιλογή του πιο ασφαλούς και άνετου καθίσματος για κάθε παιδί καθώς αυτό μεγαλώνει.

Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει ένα όχημα για να μπορεί να μπει κάθισμα i-Size σε αυτό;
Το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύστημα ISOFIX και να διαθέτει αυστηρότερες προδιαγραφές αναλογίας χώρου-καθίσματος
Ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σύμφωνο με αυτές τις προδιαγραφές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν το αυτοκίνητό σας είναι εξοπλισμένο με ISOFIX είναι και κατάλληλο για κάθισμα i-Size.
Γιατί είναι ασφαλέστερη η οπίσθια τοποθέτηση έως τους 15 μήνες;
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως ο αυχένας ενός μωρού μικρότερου από 15 μηνών δεν είναι ακόμα αρκετά δυνατός ώστε να στηρίξει το βάρος του κεφαλιού του. Οι προδιαγραφές του i-Size απαιτούν οπίσθια τοποθέτηση έως τουλάχιστον τους 15 μήνες, ώστε να εξασφαλίζεται πως ο αυχένας του παιδιού έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του στην περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα test πλευρικής σύγκρουσης;
Τα μέχρι στιγμής πρότυπα δεν περιλαμβάνουν δοκιμές πλευρικών συγκρούσεων, αν και γνωρίζουμε πως ατυχήματα μπορεί αν συμβούν από κάθε πλευρά. Το νέο πρότυπο i-Size επιβάλλει υποβολή του καθίσματος σε δοκιμές πλευρικών συγκρούσεων.

 

Newsletter

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας