Καλέστε μας στο: 211 31 12 111
Αρχική / Συμβουλές / Πως αποθηκεύουμε βρεφικά γεύματα

Πως αποθηκεύουμε βρεφικά γεύματα

See all advice
Πως αποθηκεύουμε βρεφικά γεύματα

Καθώς το μικράκι σας μεγαλώνει, ανακαλύπτει νέες γεύσεις και υφές. Αυτό όμως για εσάς σημαίνει πως η οργάνωση των γευμάτων του διαφοροποιείται επίσης – ειδικά όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος. Πως λοιπόν πρέπει να γίνεται η αποθήκευση του φαγητού του σε δοχεία; Τι ισχύει σχετικά με την ψύξη και το ξεπάγωμά τους;

 

Βασικοί κανόνες

 

Αν έχετε ήδη αγοράσει ένα Babycook®, τότε συγχαρητήρια! Είστε σε θέση να ετοιμάσετε μικρά γκουρμέ γεύματα για το μικράκι σας. Αν όχι, σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Ακόμα όμως και αν δεν έχετε Babycook®, μπορείτε να ετοιμάσετε νόστιμα γεύματα για το μικρό σας, τα οποία μπορείτε να διατηρήσετε.

 

Τα σπιτικά βρεφικά γεύματα διατηρούνται συνήθως πολύ καλά. Ωστόσο, για να γίνει αυτό υπάρχουν ορισμένοι βασικοί και απολύτως απαραίτητοι κανόνες που θα σας επιτρέψουν να προσφέρετε στο μωρό σας υγιεινό φαγητό, ακόμα και αν το έχετε προ-μαγειρέψει.

 

Υπάρχουν 3 κανόνες που πρέπει να θυμάστε.

Το φαγητό σε δοχεία μπορεί να διατηρηθεί:

 

3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου

3 ημέρες στο ψυγείο

3 μήνες στην κατάψυξη

Πως καταψύχουμε δοχεία με φαγητό;

Μπορείτε να καταψύξετε ιδανικά τα σπιτικά γεύματα του μωρού σας (αλμυρά ή γλυκά), όπως πουρέδες.

 

 

  • Προσοχή: γεύματα τα οποία έχετε μαγειρέψει με υλικά τα οποία χρειάζονται ξεπάγωμα δεν μπορούν να μπουν ξανά στην κατάψυξη. Κάτι τέτοιο προκαλεί τη δημιουργία βακτηρίων επικίνδυνων για την υγεία του μωρού.

     

Στην περίπτωση της κατάψυξης, το μικρό δοχείο με το γεύμα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε πραγματική κατάψυξη και όχι σε κάποιο σημείο του ψυγείου σας το οποίο έχει χαμηλότερη θερμοκρασία (απαιτείται θερμοκρασία τουλάχιστον -18 βαθμών).

 

Μετά το μαγείρεμα, προκειμένου να εξασφαλίσετε σωστή διατήρηση των γευμάτων,  αφήστε τα γεύματα στα μικρά δοχεία τους σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά.

 

Όταν ένα γεύμα ξεπαγώσει, δεν μπορείτε να το βάλετε πίσω στην κατάψυξη. Σε αυτήν την περίπτωση- και πάλι- υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μικρότερου ή μεγαλύτερου επιπέδου δηλητηριάσεις, ανάλογα με το είδος του βακτηρίου.

Χρησιμοποιείστε δοχεία αποθήκευσης φαγητού ανάλογα με την όρεξη του μωρού σας

 

 

  • Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χωρίσετε τα σπιτικά σας γεύματα σε πολλαπλά δοχεία ώστε να είστε σε θέση να ξεπαγώσετε και ζεστάνετε μόνο την ποσότητα φαγητού που χρειάζεστε για το γεύμα του μωρού σας.

     

  • Μόλις το δοχείο ανοιχτεί και έρθει σε επαφή με το κουταλάκι του μωρού σας δεν μπορεί να ξανασερβιριστεί στο μωράκι σας αργότερα. Η λύση είναι να προετοιμάσετε μικρότερες ποσότητες σε πολλαπλά δοχεία, προσαρμοσμένες στην ηλικία του μωρού σας ή να βγάλετε όση ποσότητα θέλετε από το δοχείο, να την τοποθετήσετε σε διαφορετικό πιατάκι και να επανατοποθετείσετε το δοχείο στο ψυγείο σας. Προσοχή όμως: το συγκεκριμένο υπόλοιπο γεύμα θα πρέπει να καταναλωθεί την επόμενη μέρα.

     

  • Γι’αυτό είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας δοχεία αποθήκευσης σε διαφορετικά μεγέθη, όπως τα σετ 6 τεμαχίων της Beaba ή τις Θήκες πολλαπλών μερίδων, που θα σας λύσουν τα χέρια.

     

  • Αν το μωράκι σας φροντίζουν και άλλοι εκτός από εσάς επιλέξτε μικρότερα δοχεία: τοποθετήστε μια ταμπέλα στην οποία θα αναγράφονται το περιεχόμενο και η ημερομηνία προετοιμασίας του γεύματος.

 

Πως ξεπαγώνουμε τα σπιτικά γεύματα του μωρού;

 

Ιδανικά θα πρέπει να αφήσετε να ξεπαγώσουν στο ψυγείο σας για 12 ώρες. Όταν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να τα ξεπαγώσετε και στον φούρνο μικροκυμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ανακατέψτε καλά το περιεχόμενο μόλις αυτό ζεσταθεί για να εξασφαλίσετε τη σωστή θερμοκρασία και ελέγξτε φυσικά να μην καίει.

 

Μην ξεπαγώνετε ποτέ μικρά δοχεία σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς ο κίνδυνος βακτηριδίων είναι πολύ υψηλός!

 

 

 

 

Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε το Babycook® σας, το Second® ή το Bib Expresso, τα οποία διαθέτουν λειτουργία bain-marie για το ξεπάγωμα και ζέσταμα μικρών γευμάτων.

 

 

Αφού ξαναζεστάνετε και σερβίρετε το γεύμα στο μωράκι σας στη σωστή θερμοκρασία, μη χρησιμοποιήσετε το ίδιο κουτάλι με το οποιο ανακατέψατε το γεύμα, καθώς μπορεί να είναι πολύ ζεστό για τα ευαίσθητα χείλη του μωρού σας. Επιλέξτε ένα νέο κουταλάκι και ξεκινήστε το τάισμα.

 

 

Ορισμένα γεύματα, όπως εκείνα που έχουν ως βάση την πατάτα, μπορεί να μην έχουν την ίδια ευχάριστη υφή. Διορθώστε λοιπόν, προσθέτοντας λίγο νεράκι ή λίγο γάλα.

Η υφή τους θα γίνει και πάλι εξαιρετικά λεία και ευχάριστη για τους γευστικούς κάλυκες του μωρού σας.

 

Στην περίπτωση γευμάτων που περιέχουν πολύ νερό, όπως ο πουρές από κολοκύθι, που μετά το ξεπάγωμα και το ζέσταμα μπορεί να γίνουν πολύ ρευστά, προσθέστε λίγο άμυλο.

 

Πως καθαρίζουμε τα δοχεία αποθήκευσης φαγητού;

 

 

Θα πρέπει πάντα να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας πριν το μαγείρεμα οποιασδήποτε βρεφικής τροφής αλλά και πριν πιάσετε τα δοχεία αποθήκευσης.

 

Για να τα καθαρίσετε σωστά:

 

  • Μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων: η πλύση σε υψηλή θερμοκρασία εξασφαλίζει την εξαφάνιση των μικροβίων και το ιδανικό καθάρισμα.

 

  • Αν επιλέξετε να τα πλύνετε στο χέρι, χρησιμοποιείτε νερό με σαπούνι και μια βούρτσα καθαρισμού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα κατάλοιπα.

 

Επιλέξτε τα δοχεία αποθήκευσης που ταιριάζουν στους δικούς σας ρυθμούς αλλά και στην όρεξη του μωρού σας!

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ 

Newsletter

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας